2011. december 28., szerda


            Asztali hazug: egyszerre panaszkodik és dicsekszik. Beszámol arról, mennyire szegény, vagyis mint fürösztik tejben-vajban. Noha súlyos betegség környékezi, keményen a sarkára áll. Népszerűsége töretlen, pedig undorodik embertársaitól. Jóllehet földkörüli utazásait szervezi, legszívesebben ki sem mozdulna otthonából. Közben lesi: mire ugrasz, hogy beszédét aszerint fordítsa. Füleden a telefonnal csöndben bóbiskolsz. Majd csak abbahagyja!

*

            A gazdaság állapotának indikátora a szemeteszsák. Ára megelőzi az inflációt, mérete a recesszió idején szeszélyesen változik, hol nagyobb, hol kisebb, de sohasem megfelelő, elkészítésének módja is híven követi a válságot. Mihelyst romlik a helyzet, felületifeszültség-mentesítése elmarad, és használatbavétele hosszas gyötrődésre késztet.

*

            Tizenhárom év után ismét elküldted válasz nélkül hagyott leveledet a volt titkosszolgálati miniszternek, amit hivatala továbbított az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának. Ott - meg sem nézve, kinek címezték és mikor - udvariasan nyugtázták, mielőtt kitörülték volna. Minek olvasnának választói üzenetet?