2011. december 20., kedd


            Mohácsi János Kaposvárott átértelmezi Molnár Ferenc klasszikus darabját, a Játék a kastélyban-t. Ahogy korábban, úgy most sem éri be a divatos „leporolással”, a szerzőt foglalkoztató szituációs réteg mellett kibont még néhányat. A darab számára nemcsak egy színpadi anekdota, hanem szereplői életének tere, melyet hozzánk hasonlóan küzdenek végig: hősiesen és számítóan, megalázkodva és a rajtunk basáskodó hatalmat fricskázva. Furcsa ugyan, miért éppen egy szalonvígjátéki helyzetet kezel valóságosként, az viszont, hogy legyintés helyett vitára serkent, tanúsítja: a művészet továbbra is eleven az agynyomott világban.

*

            Spontán kampány indult a Nescafé magyarországi leányvállalata ellen, mivel ötletpályázatáról indoklás nélkül kizárta a győztest. Ezrével érkeznek tiltakozások a világ minden tájáról. Átgondolatlan döntésének kiterjedt bírálata láthatóan készületlenül érte a céget, ami hamar befuccsolhat, ha nem enged a nemzetközi nyomásnak.

*

            Mintha a súlyegyen keresése jellemezné a világot, szinte egyidőben halt meg egy demokrata és egy zsarnok. A „Kedves Vezetőt” állami siratók búcsúztatják, Vaclav Havelt pedig a gyászoló polgárok.